Избор на входна врата

Американците наричат входната врата „усмивката на дома”, това не е случайно. Нали вратата, това е първото впечатление, когато посрещате гости. Освен това, тя защитава от нежелано проникване в дома. В избора на входна врата, трябва да отчитате всички елементи. Изберете такава конструкция, която няма да бъде за една година. От добре подбраните детайли в нея, зависи безопасността на дома ви.

Видове входни врати:

Turski-vhodni-vrati-ceni-sklad-Sofia-2015

Брошурата с входните врати, които Борман Комерс предлага на склад в София

Преди да изберете външната врата, трябва да разгледате всички разновидности на такива конструкции. Вратите може условно да разделим на стоманени и дървени.

Входните врати трябва да изпълняват редица функции:
1. Те трябва да бъдат естетични. Това не е основното предназначение на вратата, но не би трябвало да изпускате от вниманието си външния вид.
2. Вратата трябва да защитава къщата от взлом. Тя трябва да издържа на външни въздействия. В нея трябва да бъде приложена система за защита от интелектуален взлом.
3. Вратите трябва да защитават от студ и да притежават топлоизолация.
Всяка врата трябва да притежава система за контрол на достъпа (шпионка или камера за наблюдение).
Стоманените врати са здрави и дълготрайни. Това е техният неоспорим плюс.

Обърнете внимание! Металните врати, не предпазват от студа, нямат звукоизолационни свойства, без допълнителна защита. Дървените врати, обратно, не са толкова трайни, но са по-топли и защитават от излишен шум.

Пред собствениците на домове често възниква въпросът каква входна врата да изберат. Може ли да се компенсират недостатъците от двата основни типа? Разбира се, че може, ако се подходи мъдро.

Конструкция на съвременната врата.
Днес вече никой не поставя дървени входни врати. Дървото може да бъде само декориращ елемент. Конструкция, направена изцяло от такъв материал не отговаря на изискванията за безопасност. Затова и всички съвременни врати са направени от стомана.
Въпреки, че всички врати са направени от метал, между конструкциите им има голяма разлика. Тя зависи от качеството на съставните части за входната врата.

Вратата се състои от няколко части:
1. Стоманени листи (лицев и заден). Лицевият лист обикновено е от цял материал. На него не трябва да има заваръчни шевове. Ако на лицевата част на вратата присъстват следи от заваряване, то такава конструкция може лесно да се разруши механично.
2. Каса. Тази част на конструкцията притежава не само естетическа функция, но и защитава от взлом. Тя закрива фугите, които винаги остават между кутията и входа.
3. Притвор. Това е тази част на вратата, която прикрива дупките между рамката и вратата. Притворът препятства влизането с взлом.
4. Ребра на твърдост. Това е невидима вътрешна част на конструкцията. Ребрата подсилват вратата. В скъпите врати има също и вътрешен стоманен лист.
5. Брава – също важна част от вратата. Понякога взломът се извършва от тази страна. Най-надеждният вариант – секретна брава с шипове.
6. Изолация и звукоизолация. Материали от рода на дървесни частици, минерална вата, пяна разположена вътре в конструкцията, между ребрата на твърдост.
7. Платно. Към него са насочени повече от половината силови въздействия на различни недоброжелатели. Затова и от качеството на платното зависи много.

Здравината на вратата се определя от няколко показатели:

Един от тях е – дебелината на стоманените листи и тяхното качество.
Добър вариант е закалената стомана. Такива врати не се чупят. От тях чукът отскача, а бормашината изгаря. Конструкцията на такива врати е по-тежка, затова и те се употребяват по-често във вили. Вратите от закалена стомана са добър избор за всеки случай, но са по-скъпи.
В обикновените градски домове не се изисква такава здравина на вратите, затова и може да поставите конструкция с дебелина на листа по-малко от 2 мм.

Икономичен вариант врата. Такива конструкции на врати имат само един стоманен лист – външен. От вътрешната страна може да се видят ребра на твърдост и подсилващи елементи.
Икономичният вариант врата също не е лош вариант, ако дебелината на стоманения лист и качеството на метала са от високо ниво.
Добре е, ако имате и втора дървена врата. Тя защитава от проникването на студен въздух. За уплътнение използвайте пенопласт. Блоковете пенопласт се поставят между ребрата на твърдост в конструкцията. Отгоре се поставя декориращ елемент.
Обърнете внимание! Трябва внимателно да проверявате работата на ключалките. Често в студено време някои от тях замръзват.

Пантите на вратите. Пантите на вратите нерядко стават обект, който привлича вниманието на крадците. Най-лесно да проникнете през стоманена врата е като разбиете пантата. Затова и преди да изберете входна метална врата, трябва внимателно да погледнете конструкциите именно на този елемент.
Поставяйки стоманена врата трябва да изчислите колко панти трябва да поставите на вратата.

Обърнете внимание! Ако конструкцията е масивна и теглото превишава 65 – 70 кг, то е по-добре да поставите три – четири панти. Ако количеството на пантите е недостатъчно, то в скоро време вратата може да започне да виси. Пантите бързо ще се изтръгнат, и това ще направи конструкцията уязвима.

За подсилването на пантите се използват различни хитрости.
1. Скрити панти. Такива панти са разположени на недостъпно за крадците място. Те се намират вътре, и да се разбият е просто невъзможно.
2. Двойни панти. На вратата едните са разположени открито, а другите се намират в скрито положение. Счупвайки външните панти, злоумишлениците откриват, че всичко не е толкова просто.
3. Подсилени панти – палци. Така се наричат особените панти, поставяни в рамката на вратата. Те се много здрави и представляват трудност за разбиване.
4. Система на затваряне на вратата с помощта на стоманени лагери. Практически е невъзможно счупването.

Железните врати като правило се отварят трудно и шумно. Като един особен вариант за предпазване от взлом – любопитните съседи. Срещу тях заключване няма.

Избор на входна врата

Средна оценка: 5 от 2 гласа

About the author

Борис Маринов

Работя във фирма Борман Комерс, град София. Занимавам се с внос и дистрибуция на входни, интериорни и пожароустойчиви врати.

Оставате коментар за сайта