Блиндирани врати – съвместяване на надеждност с естетика

Повишеното търсене на блиндирани метални изделия е обусловено от стремежа да се осигури максимална защита на материалните ценности. По вестниците и телевизията често може да срещнете информация за взлом или кражба от дома. Във връзка с това, собствениците на недвижимост започват да се замислят както за своята безопасност, така и за запазването на своето жилище. Особено популярни са масивните стоманени конструкции, ползващи се в сферата на бизнеса. Те се поставят в офиси, лаборатории, хранилища, където се съхраняват пари, важни документи, голямо количество скъпоструваща техника и т. н. Най-чести клиенти на блиндираните врати са банките и разнообразни производствени предприятия. Друга употреба е за вход на блок – надеждно решение за защита на имуществото.

elitna vhodna vrata

Клас I блиндирана врата – най-високият клас

 Блиндираните врати притежават различна комплектация и степен на устойчивост при взлом.

I клас – такива варианти не се ползват с голяма популярност и се срещат рядко, тъй като да проникнат през тях в охраняемото помещение от злоумишлениците е възможно с наличие на обикновени инструменти и груба физическа сила;

II клас – за проникване през тази врата на вредителите ще им се наложи да използват специални електрически инструменти; този вариант е напълно приемлив за употреба в блокове и в домове.

III клас – даже електрическите инструменти с мощност до 500 Вт не могат да преодолеят надеждната преграда от стомана и заключващи механизми;

IV клас – в този клас на защита се различават модели на врати непробиваеми за куршуми, които осигуряват защита от всякакви видове огнестрелно оръжие.

V клас – най-основателен в плана на защита. Такава конструкция може да строшите за не по-малко от 3 часа време, прилагайки много умствени и физически усилия. Като правило тези модели се поставят в парични хранилища, депозитари и обменни пунктове. Към последния вариант спадат и още 2 класа на защита, които са комплектувани с допълнителни елементи, по желания на клиента.

 

Особености на комплектацията на блиндираните врати.

Такова изделие представлява метална конструкция, състояща се от каса и платна към нея, направени от бронирана стомана. Пълнителят между листовете стомана е от минерална вата. В качество на вътрешни врати се използва решетъчно платно, което се отваря навътре.

Благодарение на качеството и високите практически свойства на използваните материали, в изделието се постига високо ниво на шумоизолация, което гарантира топлината на помещението. Цялата система от сложни и съвременни заключващи механизми правят тези врати изключително надеждни. Поставянето на специални ключалки, характеризира още една степен на висока защита. Вътрешната част на входното платно също е снабдено с особено съчетание от ключалки, всяка от които няма повторение. Съществуват различни видове заключващи механизма с кодове, магнити или системи за тройно заключване.

Производството на блиндирани метални врати позволява да се изработват модели по индивидуална поръчка и размери. Освен това е възможно производството на разнообразни варианти, отличаващи се с различни видове изработка, цветово решение, типове на заключване и неповторим набор от комплектуващи елементи.

Към този тип конструкции на врати се предявяват повишени изисквания за безопасност, качество и надеждност. В зависимост от поставените задачи е възможен и богат избор на определени типове изделия, стилът и дизайнът, на които е способен да удовлетвори потребностите на всеки купувач.

Едно от изискванията за покритие в производството на метални куршумонепробиваеми врати е нитро емайловото покритие, което идеално подхожда за нанасяне върху стоманени повърхности. То помага за намаляване на корозията при експлоатация на вратата в нестабилни атмосферни условия. Повърхността на нитро-емайла има водоотблъскващи свойства, здравина на поставяне, простота в грижата и обновяването. Устойчивото прахово покритие – това е гаранция за трайност и износоустойчивост на вратата. Самото покритие е не само ефектно външно, но и много практично и качествено за експлоатация.

 

Изготвянето на конструкциите на вратата с прахово покритие преминава през няколко етапа:

  • изчистване повърхността на метала;
  • нанасяне на праховата боя;
  • термообработка в специална камера.

След завършване на процеса, блиндираната врата получава трайно, метално полимерно покритие, което е невъзможно да премахнете даже и с употребата на остри предмети или инструменти. По този начин праховото покритие се явява допълнителен фактор за трайност и износоустойчивост.

 

Особености на конструкцията на блиндираната врата.

Блиндираните врати имат особено устройство на конструкцията, напълно адаптирано към значителните експлоатационни натоварвания, към пробива с взлом и употреба на специални технически средства. Според държавните стандарти, към тях спадат само тези врати, които по своите параметри на издръжливост, вътрешно устройство и технически характеристики напълно съответстват на всички предявени изисквания.

 

блиндирана входна врата - антична

Входна врата за къща – със специални покрития за издръжливост на атмосферните промени

Изисквания в производството на блиндирани врати.

Изискванията за производството на такива врати обхваща всички етапи, започвайки от състава на стоманата, и завършвайки с условията за монтаж. Съвременните входни блиндирани врати представляват конструкция, състояща се от кутия, решетъчно платно, произведено от бронирана стомана, притежаващо противопожарни и противокуршумни свойства. Тези врати са предназначени за съхраняване на значими материални ценности: в банки, музеи, касови и други центрове. Препоръчителната дебелина на платното трябва да бъде не по-малко от 2 – 4 мм. За увеличаване на вътрешната маса се монтират ребра на твърдост, което в съвкупност с масивната кутия осигурява на конструкцията 4 – 7 клас на защита при взлом, за специализирани помещения, и 2 – 3 клас за жилища и офиси. Блиндираните врати не могат да бъдат по-малки по размер от 80 см.

За банки и касови помещения към тези конструкции на врати се поставят и ключови механизми, отличаващи се с висока защита, за сметка на увеличения брой заключващи елементи от 6 до 10. Ключалките към решетъчната вътрешна врата не трябва да бъдат също по-малко от две.

Всички тези технически параметри осигуряват съществено повишаване на класата на въздействие при взлом, който във времеви еквивалент се равнява на 3 – 5 часа. Сработващата сигнализация, заключените здраво врати, осигуряват възможността през този период да пристигнат правоохранителните органи.

 

Освен тези класически бронирани врати, се предлагат и конструкции със стъкло, които намират приложение в банкови хранилища и касови помещения. Изработката им се извършва от специално бронирано стъкло, което се отличава със своята удароустойчивост и здравина на значителни механични въздействия, в това число и срещу огнестрелно оръжие. Бронираното стъкло е многослойно, и в зависимост от дебелината му се определя и допустимото силово натоварване.

Богатият асортимент на продукцията от Борман Комерс предлага висока защита на вашето жилище, офис или организация на достъпни цени и с всички необходими по стандарт изисквания.

Блиндирани врати – съвместяване на надеждност с естетика

Средна оценка: 5 от 1 гласа

About the author

Борис Маринов

Работя във фирма Борман Комерс, град София. Занимавам се с внос и дистрибуция на входни, интериорни и пожароустойчиви врати.

Оставате коментар за сайта