Врати от дърво. Видове дървета, използвани в производството

С дадената статия ще разкажем за дървените врати, за основните традиции, както и за някои екзотични породи дървета, срещащи се в производството на съвременните врати, за технологията по тяхното производство, за производствената дървесина – по-евтини материали за врати, за монтажа, грижата и много друго, което ще бъде полезно да се научи от потребителите.

На съвременния пазар вратите са представени в две големи групи: врати от натурално дърво и врати от изкуствени материали, напомнящи дърво. Дървото като природен материал, има своите недостатъци (например хигроскопичност). Затова широко разпространени са заместителите на натуралното дърво, което съществено намалява стойността на вратата. Голяма популярност е получил материалът, притежаващ висока хидрофобност и повишена плътност или съкратено от английски – MDF.

По своята същност дървесината притежава както положителни, така и отрицателни качества, необходими за отчитане при производството и експлоатацията на вратата.

Преимущества на натуралната дървесина:

  • високата трайност, въпреки не голямата й маса;
  • ниска топлопроводимост;
  • ниска звукопроводимост;
  • висока студоустойчивост;
  • лекота при обработката;
  • простота при разглобяване;
  • ниско температурно линейно разширение.

 

Недостатъци на натуралната дървесина:

  • наличие на дефекти (изпъкнали части, пукнатини, смоли и др.);
  • хигроскопичност (присъствие на излишна влага в дървесината предизвиква влошаване на всичките й физико-механични свойства);
  • горене.
Cassano-interior-door

Най-доброто от дървените модели вътрешни врати на Classen Полша – Cassano

 

Традиционните видове дървета, от които се произвеждат вратите

Естетическите и експлоатационните качества на дървените врати, а също и стойността им, се определят от много фактори, в това число и какъв вид дърво се използва за производството им.

Безбройни са видовете дървета, но преди всичко се делят на широколистни (твърди) и иглолистни (меки). И двата вида активно се използват за произвеждане на врати. Всеки вид притежава свои уникални свойства, а таланта на производителя проличава в правилното им използване.

Врати от дъб

Дъбът е материал, традиционно и широко употребяем, при мебелите и вратите. Неговата светложълта, светлорозова или червено-кафява дървесина, с времето придобива все по-тъмен оттенък, притежава здравина и твърдост, а следователно и дълъг живот. При условие, че правилно се изсуши, дървесината на дъба, и направената от него врата ще служат много дълго, радвайки ви с постоянството на характеристиките си. Качествените дъбови врати – това са елитни изделия, поразяващи със своята натурална изисканост на живия материал.

Врати от бук

Бук още едно дърво от ценна порода. По своите механични свойства прилича на дъба, но се явява по-достъпна, негова, масова алтернатива. Той притежава светлорозова дървесина с единна текстура, за сметка, на което изглежда меко и се вписва във всякакви домове, както и в съвременния интериор. Специалистите отнасят бука към така наречените «капризни» породи, тъй като той е чувствителен към промяната на влажността. По тази причина сушенето на дървесината от бук трябва да бъде безупречна. Това могат да осигурят само големи производители, притежаващи висококачествена технология.

Врати от ясен

Още една материя, успешно използваща се за производство на дървени врати. Оттенъкът на тази дървесина варира от светлорозово да тъмнокафяво, притежава уникална гъвкавост, вискозитет и еластичност. По твърдост този вид превъзхожда даже дъба. За разлика от бука, ясенът е непретенциозно дърво. То е способно да съхрани своите характеристики даже и в случай на голямо изсушаване.

Врати от махагон

Махагонът – още един представител на ценните породи. На практика към тези червени дървета се отнасят и други – калифорнийската секвоя, филипинската маранта, и отделни видове австралийски евкалипт. Но с най-ценни качества е махагонът, притежаващ оригинални оттенъци и високи показатели на съпротивление към повишената влажност и промяна на температурата.

Врати от череша, орех, явор

Черешата, орехът, яворът и някои други породи също имат свои особености. Благодарение на тях се отнасят към ценната класа. Дървените врати са прекрасни, за сметка на това разнообразие, всеки има възможност да избере модела, според своите представи и вкус.

Врати от бор

Сред иглолистните дървета, най-разпространен е борът. Неговото използване във вратите го прави по-достъпен за широкия потребител. За сметка на смолистата основа, той не реагира на измененията на влажността и температурата, затова се смята за много практична и надеждна дървесина.

Някои екзотични породи дървета

Абаносово дърво, израснало в тропичните гори, отличава се с привлекателен външен вид. Дървесината е евтина, в сравнение с дъба, въпреки че в готов вид изделията напомнят на дъб. Абаносовото дърво има много красив оттенък – тъмнозелен, а понякога – наситен черен цвят. Като цяло вратите от абанос са здрави и красиви, ако са спазени всички технологии.

 

Често се срещат врати от палисандър. Фурнирът от палисандър (дървото се използва много рядко за масивни врати) е много живописен. Палисандърът е тежка и твърда дървесина с кафяв или шоколадов цвят, с виолетови оттенъци. В такъв случай, ако планирате модерен интериор или просто необичаен и привличащ вид на вратата, той прекрасно подхожда.

 

Анингре – африканска бреза, която расте в Нигерия. Дървото наистина напомня бреза, но само по структура на дървесината. Цветовите оттенъци на дадения материал са по-различни: розови и светлокафяви. Такива врати може да поставите, където искате, при това да получите идеална композиция – анингре се вписва в дизайна на всяко помещение. Качеството на тази дървесина не отстъпва по трайност на дъба. Вътрешните врати от фурнир анингре служат много години и не губят при това привлекателния си вид.

Врати от дърво. Видове дървета, използвани в производството

Средна оценка: 5 от 2 гласа

About the author

Борис Маринов

Работя във фирма Борман Комерс, град София. Занимавам се с внос и дистрибуция на входни, интериорни и пожароустойчиви врати.

Оставате коментар за сайта