Блиндираните врати – въведение

Има едни хора, които се прехранват с кражби от жилища. Мнозина от тях са професионалисти и действат организирано, целенасочено и упорито. Снабдени са с технически средства, които им помагат да се справят с почти всички врати.

Но съвсем не е без значение каква врата ще сложите на своето жилище, за да го защитите от неканени гости. Дори да отрежем възможностите само на средния клас крадци, пак е добро постижение. Нека не забравяме и че технологиите се развиват постоянно и се въвеждат нови и нови начини почтените хора да се подсигурят срещу набезите на апартаментните обирджии.

Румънска блиндирана врата

Входна врата ELEGANCE 03 – венге

Най-разпространеното и необходимо средство за защита срещу кражби от домовете е поставянето на блиндирани врати (блиндирани означава бронирани – т. е. с подсилена конструкция). Много време и място е нужно да се изброят всички новости в тази област. Ето защо като начало е добре да се информирате поне за основните въпроси, свързани с блиндираните врати.

Конструкцията им е основана на принципите на класическите врати, но е стоманена и подсилена със стоманени ребра и листове. Около пантите и бравата също се поставят подсилващи елементи от стомана (шипове или планки). Откъм видимата си част крилото и касата са покрити с плоскости от МДФ,върху които е поставен съответн фурнир, полиуретанов лак или ламинат. Матовото или гланцираното лаково покритие и фурнирът придават стил на вратата, която освен здрава, трябва да бъде и красива.

За целите на термо и звукоизолацията крилото на блиндираните врати е уплътнено с различни материали, най-често минерални вати или стиропор.

Различните модели блиндирани врати и бравите за тях може да са с различен брой точки на заключване – те достигат дори до 8, като има и различен брой степени на заключване, достигащи до 4. Това в общи линии означава на колко места ще има пречки между касата и вратата и колко превъртания са нужни, за да се отместят те. И ако съчетанието блиндирана врата+брава е добре подбрано, едва ли ще може да се проникне с едно намигване в пространството, което сте решили да защитите.

Различни са и начините на подсигуряване с ключове. Процедурите варират според доставчика. Във всички случаи се иска легитимация, а цените на новите ключове и срокът за доставянето им зависят от политиката на отделните фирми. Интересни в това отношение са т.нар. ключове за майстори – това са специални ключове, които са с определена “годност”. Собственикът на жилището или на офиса дава такъв ключ на майстор, когато се налага да се върши някакъв ремонт. Ключът за майстор може да работи ограничен брой пъти и с него се заключва примерно два или три пъти. След това той не действа.

Подбор на входни врати

Входни врати в съчетание с интериора

Когато избираме доставчик на блиндирана врата, добре е да потърсим отзиви от хора, ползвали услугите на една или друга компания. Добре е да се проучат процедурите по монтаж, влаганите материали, въпросите около ключовете, допълнителните услуги, които може да се получат от доставчика (като сервизни и екстремни услуги), да се разбере доколко хората са доволни от вратата си и дали през нея е било прониквано или тя ги е предпазила успешно през времето откакто е поставена. Някои хора се доверяват и на майстори, които твърдят, че изработват блиндирани врати и брави за тях. Вероятно някои от тези майстори наистина са способни хора, но все пак възможностите им да вървят в крак с техниките на обирджиите не са много големи. Освен това нерядко вместо нужните материали, във вратите тип “направи си сам” се влагат други – например вместо нужното уплътнение на крилото, се слага пясък, който освен тежест, не придава други полезни качества на вратата, като термо или шумоизолация. Като цяло е по-добре да се гласува доверие на доставчик на промишлено произведени и сертифицирани блиндирани врати. Освен технологичните предимства, немаловажна е и възможността за гаранционно обслужване, рекламации, промени и усъвършенстване на конкретното съчетание блиндирана врата+каса+брава. А винаги може да се наложи нещо да се променя с цел по-добро функциониране на затварящото съоръжение.

В София с добро име се ползват фирми като Борман, като всеки потребител може да направи своя избор между цялостен пакет – врата, каса, брава със специален супер сигурен комплект ключове и монтаж, или само част от услугите на една или друга от фирмите. Въпрос на предпочитание е колко точки на заключване да има блиндираната врата, как точно да изглежда, каква да бъде процедурата при издаване на нови ключове при загуба на старите. Детайлите могат да варират леко при една или друга фирма, но общото е, че високото качество си има съответната цена. Но въпреки че на някого може да му прозвучи скъпо, добре е да се замислим дали вложение от 900 до 1200 лв. е твърде голямо, когато става въпрос за сигурност, защита и гаранция на собствения дом или на офиса. И семейството, и бизнесът заслужават спокойствие и стабилност зад добре заключени, здрави и красиви врати – броня срещу тези, които са решили да поживеят на ваш гръб.

Блиндираните врати – въведение

Средна оценка: 5 от 2 гласа

About the author

Борис Маринов

Работя във фирма Борман Комерс, град София. Занимавам се с внос и дистрибуция на входни, интериорни и пожароустойчиви врати.

Оставате коментар за сайта