Дръжки за врати

Цялостната визия на вратите се определя не само от дизайна на крилото, но и от малките детайли като панти, дръжки и подобни. Това е особено важно за интериорните врати, при които изборът на дръжки може да се осъществява отделно от избора на самите врати и трябва да се обърне внимание на съчетаването на двата елемента.

aktivna-drajka-vrati pasivna-drajka-vratiПонякога в цената на вратата са включени дръжки, които са фабрично окомплектовани и са част от общото дизайнерско решение за съответния модел (което разбира се не пречи да бъдат сменени на по-късен етап). В други случаи цената включва дръжки, но те не са точно определен вид, а могат да бъдат избрани от няколко модела с еднаква, предварително зададена стойност. Обикновено тяхната визия е сходна, като се наблюдава само разлика в цвета или в текстурата.

Най-голямо разнообразие за клиентите има при самостоятелна покупка на дръжки, когато те не са свързани с конкретен модел врата. На пазара се предлагат всевъзможни варианти, от най-семпли и изчистени, до екстравагантни и дори кичозни. Добре е моделът и цветът на дръжката да подхождат на вратата, но без да се сливат с нея – това е допълнителен акцент във визията, който не бива да бъде прикриван. При избора е важно да се обърне внимание и на практичността на даден модел, освен на красотата му. Гладките и лъскави дръжки изглеждат много добре, особено ако се почистват редовно, но често се хлъзгат и създават затруднения при боравенето с тях. Обратно, грапавата текстура задържа повече замърсявания и не е толкова ефектна на вид, но е много по-удобна и рядко може да се изплъзне от дланта. По аналогичен начин могат да се съпоставят облите и закръглени дръжки с по-издължените и изострени такива, които създават не толкова приятно, но много по-сигурно усещане при захват. По тези причини не се препоръчва поставянето на активна дръжка тип топка на интериорни врати, тъй като те рядко се заключват, а използването на този вид дръжки без помощта на ключ е доста трудно, понякога дори невъзможно.

При покупка на блиндирани входни врати такива дилеми обикновено не се налагат, тъй като те са с фабрично вградени сложни заключващи системи, изискващи съответния вид дръжка, който си е включен в комплекта и отговаря по модел. Смяната не е невъзможна, но е желателно да се извършва само от оторизиран представител на фирмата –производител, за да не се нарушат блокиращите механизми, което би довело до драстичен спад в нивото на сигурност на вратата.

Дръжки за врати

Средна оценка: 5 от 3 гласа

About the author

Борис Маринов

Работя във фирма Борман Комерс, град София. Занимавам се с внос и дистрибуция на входни, интериорни и пожароустойчиви врати.

Оставате коментар за сайта