Почистване на вратите

При рутинното почистване у дома, а понякога дори и при основното, вратите често биват подминавани и пропускани. Хората страдат от убеждението, че по вертикалните повърхности не полепва прах, освен може би по телевизора, но там е заради статичното електричество. Всъщност това леко се разминава с действителността, тъй като отвесно разположените части на предметите също се покриват с прахови частици, макар и много по-малко, отколкото хоризонталните. Освен това някои материи са по-склонни да задържат замърсявания в сравнение с други, най-вече поради разликите в плътността и структурата.

Interiorni vratiНапример остъклените врати и ламинираните врати с гладка повърхност задържат по-малко прах от масивните или тези с естествен фурнир, но той е много по-дразнещ и по-лесно забележим. Именно това видимо замърсяване е причина те да се почистват по-често, независимо от по-голямото количество „невидими” замърсители по грапавата повърхност на фурнированите врати.

Друг момент, на който трябва да се обърне внимание, е разположението на вратите. Ако кухненската врата например е разположена в близост до печката или до мивката, твърде вероятно е по нея често да се появяват мазни петънца от готвенето или капки сапунена пяна от миенето на чиниите (независимо колко внимателно са извършвани тези дейности). За да не оставят трайни поражения върху повърхността, те трябва системно, но нежно да бъдат отстранявани, така че естетическият вид на вратата да се запази възможно най-дълго.

Вратата на банята също се нуждае от допълнителни грижи. Постоянната влага и високата температура са отлична предпоставка за развитие на плесен и бактерии както по крилото на вратата (особено когато повърхността му е релефна), така и по касата и уплътненията. Те трябва да бъдат щателно дезинфекцирани с подходящи препарати.

От най-редовна поддръжка се нуждаят тези части на вратите, които се използват най-често. Дори когато ръцете са чисти, естествената мазнина на кожата оставя отпечатък по дръжките и областта около тях при всяко отваряне и затваряне на вратата. Особено когато в дома има деца, още непривикнали към личната хигиена, дръжките на вратите изключително бързо се зацапват и губят своя блясък. Нещо толкова малко е в състояние да влоши цялостния външен вид на вратата, а и да наруши значително комфорта при използването й, затова винаги трябва да му се отделя специално внимание при седмичното почистване.

Почистване на вратите

Средна оценка: 5 от 3 гласа

About the author

Борис Маринов

Работя във фирма Борман Комерс, град София. Занимавам се с внос и дистрибуция на входни, интериорни и пожароустойчиви врати.

Оставате коментар за сайта