Врати, какво представлява вратата?Какво всъщност представлява вратата?
Вратата е цялостна конструкция от няколко елемента – каса (може да бъде с первази или без), крило, брава, панти и дръжки.
Касата може да е:
– основна, която е носеща за крилото и е задължителна;
– декоративна, която може да се постави по желание и облича останалата част на зида.

широка врата от 4 крила

Вътрешна портална врата за широк отвор. Монтирана в София.

Вратите се делят на два вида според предназначението си – битови и индустриални. Налага се да се направи това разпределение, заради различната интензивност на работа с вратата, различната специфика и размери. При битовите врати например, се смята че е нормално да се правят по около 15 цикъла на ден. Всички врати, които са с повече цикли дневно се считат за индустриални. Производителите на системи за автоматизация на вратите и автоматиката се съобразяват с тези показатели и с теглото, климатичните особености, ветровото натоварване, механичната система и т.н.
Монтажът на вратите трябва да бъде извършен от специалисти, които да спазват всички инструкции за монтаж, според вида на материала на вратата. Потребителите трябва да бъдат подробно инструктирани за работата с вратата и мерките, които е добре да полагат за нейната поддръжка.

Какво е ПДЧ, MDF и HDF и кое покритие е най-добро за интериорна врата?
ПДЧ – това са пресовани дървени частици;
MDF – означава Medium Density Fibreboard;
HDF – означава High Density Fiberboard.
Трите покрития се различават според гъстотата на дървесните частици на кубичен метър.
Плоскостите, които се правят по тези технологии могат да са с различна дебелина.
Когато избирате интериорна врата, вие можете да кажете какви са естетическите ви изисквания, защото върху всяка плоскост, от която се изработва тя, могат да се поставят допълнителни покривни материали, които са многообразни. Те могат да бъдат: боя, ламинат, фурнир, релефни плоскости, фолио и т.н.

Можете да изберете покритието според представата ви за неговия дизайн или според цената му.
Има ли изисквания за посоката на отваряне на вратата? Дали ще бъде наляво или надясно, дали ще е навътре или навън?

Входна врата, разделяща етажи в жилище

Вътрешна входна врата, в съчетание с интериора

Всеки клиент може сам да определи в коя посока да се отваря вратата му, освен ако не съществува друга пречка или техническо изискване. Добре е, ако вратата е входна, отварянето и да е навън. Вътре в жилището е по-удобно, ако вратите се отварят навътре. По този начин те няма да пречат на общите помещения.
Интериорните врати имат едно правило, което по принцип се спазва. Добре е отварянето да става към най близката перпендикулярна стена.
Вратата на банята е по-добре да се отваря навън, за да може да се излезе по-лесно, ако има някакъв проблем.

Какви изисквания е хубаво да имате относно интериорните врати?
Тези врати са част от вашия дом. Те затварят стаите ви и ги разделят. Много е важно отварянето и затварянето им да е безшумно, да бъдат уплътнени добре и да изглеждат приятно.

Каква врата е подходяща за банята?
Ако вратата ще бъде обливана директно с вода, тя трябва да е от алуминий или PVC. Ако няма да има досег до вода, тогава може да се използва всяка врата, направена от влагоустойчив материал.

Как е по-добре, вратата да е с фалц или без?
Препоръчително е да е с фалц, защото така ще изглежда по-добре и ще уплътнява по-добре. Няма да има фуги между касата и крилото. Безфалцовата врата е по-лесна за изработка и затова цената и е по-ниска.

Бронирана или блиндирана врата е по-доброто решение?
И двете наименования са за врата, която е направена с повишена устойчивост на взлом. Тя трябва да е направена с метална конструкция и да е облечена със стоманен лист. Да бъде със заключваща система, която да е с по-голяма степен на сигурност.

elitna vhodna vrata

Висок клас блиндирана врата. Елитна входна врата.

Необходимо ли е вратата да е пожароустойчива?
По принцип този тип врати се поставят там, където са изисквани от компетентните органи. Тези врати имат специално предназначение и се монтират най-вече там, където съществува по-голям риск от пожар.

Ако вратата е изложена на външни атмосферни условия, какво покритие е най-подходящо за нея?
Много често вратите са навън и са пряко изложени на външни влияния като сняг, дъжд, директна слънчева светлина и високи температури. Ако поръчвате врата за такова място, металните и части задължително трябва да са неръждаеми, а покритието и да е водоустйчиво.

Подсилване на вратата
Сигурността при вратите е много важна, особено ако те служат за затваряне на офиси, жилища и др. Понякога няма възможност за покупка на нова врата и се прибягва до подсилване на старата.
Това може да се направи, като се подмени бравата с по-здрава и модерна. Тя може да бъде едно, дву или тристранна и да послужи като допълнително средство за защита и пречка пред крадците. За жалост, не винаги е възможно да се постави подобна брава на всяка стара врата.

Ако ще се монтира нова врата, задължително ли е да се маха старата каса?
Първо трябва вратата да се прегледа от специалист, който ще каже какво е най-добре да се направи и дали е нужно да се маха старата каса. Ако новата врата ще бъде допълнителна, тогава касата не е нужно да се маха. Трябва да се има предвид обаче, че по този начин отвора, през който се преминава, ще стане по-тесен.

За какво се използват шиповете на външните врати?
Тяхната цел е конструкцията на вратата да се подсили и ако пантите бъдат срязани, крилото да не може да се измъкне от касата. Тяхната функция е против взлом. Достатъчно е да има два шипа от страната, където са пантите.


Врати, какво представлява вратата?

Средна оценка: 5 от 2 гласа

About the author

Борис Маринов

Работя във фирма Борман Комерс, град София. Занимавам се с внос и дистрибуция на входни, интериорни и пожароустойчиви врати.

Оставате коментар за сайта