Защо се получава конденз?


Най-често, в около 97-100% от случаите, кондензът се появява върху стъклопакета заради рядкото проветряване на стаите и не-добрата вентилация. Прозорецът има една много важна функция – да обезпечи въздухообмена в стаите. Добрата вентилация, според Борман Комерс,  е наложителна не само за да се освежи помещението и да се премахнат лошите миризми, но и за да се постигне оптимална влажност на въздуха. Много често се появява конденз върху новия стъклопакет, който е заменил старата дървена дограма. Най-често причината за това е лошата вентилация, защото при старите прозорци не е имало толкова добри гумени уплътнения и те не са били така добре изолирани. При тях се е получавало естествено вентилиране. Именно това е недостатъкът на новите прозорци – добрата херметичност, защото тя води до лошо вентилиране. Прозорците също трябва да дишат.

конденз на влага при прозорците

Конденз при стъкло на външна входна врата

Новите прозорци са енергоспестяващи. Те се затварят изключително плътно и през тях не може да премине нищо. При тях въздухът не се обменя по естествен и автоматичен начин, като се случваше при старите прозорци. Ако не се проветрява редовно, ще се стигне до получаване на конденз и мухъл. Те се появяват най-често в помещенията с по-ниски температури, като спалнята, кухнята и банята.

Трябва да се осигури непрестанен микроклимат в помещението.

За да се чувствате комфортно и добре в помещението, в него трябва да има добър микроклимат. Хубаво е спалните и всекидневните помещения да се проветряват непрекъснато. По този начин ще постигнете по-добро запазване на самото помещение и ще се погрижите за собственото си здраве.


Защо се получава конденз?

Средна оценка: 5 от 2 гласа

About the author

Борис Маринов

Работя във фирма Борман Комерс, град София. Занимавам се с внос и дистрибуция на входни, интериорни и пожароустойчиви врати.

Оставате коментар за сайта