Врати с естествен фурнир

Фурнирът представлява тънък лист естествена дървесина, получен чрез срязване на обработен дървесен труп. В зависимост от посоката на рязане се формират различните шарки на фурнира, които придават абсолютна уникалност на всеки лист.

interiorna-vrata

Фурнирована интериорна врата

В производството на врати естественият фурнир е много често използван поради своите неоценими естетически и ценови качества. Фурнированите врати се явяват многократно по-евтина алтернатива на вратите от масивна дървесина, като практически са неразличими от тях на външен вид.

Друго основно предимство на фурнира е неговата универсална приложимост – може да се поставя върху врати от МДФ, ПДЧ или дори върху блиндирани врати, като им придава натурално топло излъчване. Това създава уют в помещението, без излишно да „утежнява” обстановката. Върху фурнира могат да се нанасят всякакви бои и лакови покрития, които да променят естествения му вид при необходимост.

Най-често се използва безцветен лак с висока устойчивост на външни въздействия, който запазва естествената красота на дървото и го предпазва от увреждане. В други случаи се нанася потъмняващ лак, за да се подчертае неповторимия рисунък на материала.

Фурнирът позволява да се изработват врати с вид на различни скъпи или екзотични дървесни видове (като махагон или зебрано например), чията дървесина е прекалено ценна и рядка за масово производство. Същото важи и за растителните представители, чиито дървен материал е неподходящ за направата на врати от масив (например череша, ясен, тик и др.). Възможностите за естетическия вид са почти неограничени, като се има предвид, че могат да се комбинират различни видове фурнири при направата на една врата, да се съчетаят с елементи от друг материал (стъкло, метал, кожа и др.) или да се видоизменят според индивидуалните предпочитания чрез полагането на цветно лаково покритие.

Естественият фурнир е изключително лесен както за обработка, така и за поддръжка. Ако не бъде нарушено външното му покритие, той е устойчив на надраскване и увреждане. Почиства се лесно, не задържа замърсявания и миризми, а видът му остава непроменен за продължителен период от време. Това превръща фурнированите врати в идеален избор за хората, търсещи качество и стил на достъпна цена.

Врати с естествен фурнир

Средна оценка: 5 от 3 гласа

About the author

Борис Маринов

Работя във фирма Борман Комерс, град София. Занимавам се с внос и дистрибуция на входни, интериорни и пожароустойчиви врати.

Оставате коментар за сайта