Как да изберете врата за банята

Ако текущият ремонт в дома ви включва подмяна на врати и прозорци, можете да потърсите малко помощ при избора на нова врата за банята. Собствениците на жилища са изправени пред няколко специфични проблема при избора на врата за банята. Тъй като повечето бани са сравнително малки, понякога може да бъде трудно да се избере най-подходящия размер и монтаж за вашата врата. Налице е също така допълнителната грижа за влагата и влажността в банята, която може да повреди някои видове врати. При избора на врата за вашата баня, мислете за функционалността, естетиката и цената, това ще ви помогне за намиране на вратата, която най-добре отговаря на вашите нужди.

конденз на влага при прозорцитеИзберете материал за вашата врата. Докато дървени врати са предпочитани за интериорна  употреба, те могат да се надуят или деформират от влагата, която преобладава в банята. Изберете метална или врата от фибростъкло, за да се избегнат тези проблеми, особено ако вашата баня не е достатъчно добре вентилирана.

Помислете за посоката на отваряне на вратата. Поради конфигурацията на повечето бани, важно е да се прецени дали вратата трябва да се отваря надясно или наляво. Вие бихте искали вратата да може да се отвори напълно, без да пречи на чекмеджетата на шкафчето или на дръжки на вратите. Вратата не трябва да се отваря срещу огледала и прозорци и не трябва да пречи на влизане или излизане. Изберете врата за лявата ръка, ако искате на вратата да се отваря на ляво или врата за дясната ръка, ако трябва да се отваря в дясно. Имайте това предвид при избора или монтажа на вратата.

Преценете дали имате нужда от готов комплект врата с каса. Тези видове включват врата, която вече е закачена върху рамката. Те дават възможност за лесен монтаж и са добър избор, когато искате да замените съществуващата рамка заедно с вратата. Ако имате намерение да запазите съществуващата рамка, изберете обикновена врата вместо цял комплект.

Точно измерване на размера на отвора. Ако си купувате предварително окачена на вратата, ширината на всяка опора трябва да е със същия размер като дебелината на стената в банята ви.

Сравнете различни варианти. Без значение какъв материал ще изберете, вие ще намерите гладки или панелни врати. Докато най- често срещания вариант е с шест панела, има десетки други проектни варианти на разположение, от които да избирате. Ако сте избрали стомана или фибростъкло, дори можете да намерите релефни врати, които да имитират външния вид на дървесината.

Изберете покритие. Дървените или стоманени врати за баня се продават готови или незавършени. Често ще получите по-дълъг гаранционен срок и по-добър ефект, като изберете предварително боядисани или предварително оцветени врати. Вратите от фибростъкло могат да бъдат боядисани или продавани с интегрални пигменти, които са избрани от цветовата схема на производителя.

Как да изберете врата за банята

Средна оценка: 5 от 1 гласа

About the author

Борис Маринов

Работя във фирма Борман Комерс, град София. Занимавам се с внос и дистрибуция на входни, интериорни и пожароустойчиви врати.

Оставате коментар за сайта