Добре е панелните фуги да се ремонтират

Напоследък все по-усилено се говори за саниране на панелните жилища, но малцина свързват този разговор с панелните фуги. А би трябвало, защото, първо, санирането е скъпо мероприятие, не се прави от днес за утре и едва ли всички панелни постройки ще се домогнат до него. Второ, то в никакъв случай не бива да е една козметична операция, която да придаде фасон на блока, но да не обърне внимание на най-проблематичната част от него – панелните фуги. Всъщност, ако имате течове, ако прониква влага във вашето жилище, ако мухъл и плесен пълзят по стените ви, то най-вероятно причина за това е лошото състояние на панелните фуги.
dekorativni-korniziНо какво представляват панелните фуги? Както е известно, при панелното строителство, изключително популярно у нас през втората половина на миналия век, големите елементи се изграждат извън строежа (навремето това се осъществяваше в т. нар. домостроителни комбинати), докарват се със специални камиони и на място само се сглобяват – чрез заваряване на специални захващащи скоби и запълване по специална технология на образуващите се при съединяването фуги. Точно при сглобките се образуват панелните фуги. Ако заваряването и запълването, т.е. всичко е направено както трябва и е спазена технологията, без да се пести време, труд и материали, то панелните фуги с десетилетия няма да създават проблеми. Всички знаем, че обикновено не става така, пести се и труд, пестят се и материали, но дори и да се спазят всички условия, все пак настъпва времето, когато завареното желязо при сглобките ерозира, панелните фуги се изронват малко по малко, повявяват се пукнатини, през тях започва да се пропуска въздух, да пълзи влага, да нахлува вода.
С две думи, настъпват проблемите на панелното строителство, което си има и своите немалобройни предимства, но не за тях става въпрос в момента, а за невралгичните точки на това строителство, и то за може би най-невралгичната – панелните фуги.
Днес на български строителния пазар вече има достатъчно голямо предлагане на услуги за ремонт на панелни фуги още преди да се е стигнало до санирането – процес, който може да отнеме години (не самото саниране, а осигуряване на средствата). Фирмите най-често предлагат външно хидроизолиране на панелните фуги. Някои специалисти твърдят, че далеч по-евтин и по-ефективен е друг начин – запечатване на панелните фуги чрез материали, които са на различни основи (съществуват най-различни – водоотблъскващи, с многобройни защити срещу мухъл и замърсявания и пр.) и най-често под формата на пастообразен пълнител.
Какъвто и начин да изберете, добре е да ремонтирате панелните фуги, докато се разправяте с проектната документация, с набавянето на средствата и пр. за евентуалното саниране на вашето жилище.

Добре е панелните фуги да се ремонтират

Средна оценка: 5 от 1 гласа

About the author

Борис Маринов

Работя във фирма Борман Комерс, град София. Занимавам се с внос и дистрибуция на входни, интериорни и пожароустойчиви врати.

Оставате коментар за сайта